кадър , ТуитърВулкан изригна близо до исландската столица Рейкявик. Това е

...
кадър , ТуитърВулкан изригна близо до исландската столица Рейкявик. Това е
Коментари Харесай

След хиляди слаби трусове край Рейкявик изригна вулкан

кадър , Туитър

Вулкан изригна покрай исландската столица Рейкявик. Това е стнало откакто през последните няколко седмици са регистрирани хиляди слаби земетресения в региона, пише Ройтерс, представен от Нова тв.

Вулканът е избълвал лава в региона на Фаградалсфятъл, планина на полуостров Рейкянес, намиращ се на към 30 км югозападно от столицата.

" Виждам светещото алено небе от прозореца ми ", сподели Ранвейг Гудмундсдотир, жителка на градчето Гриндавик, което е единствено на 8 км от изригването. " Всички тук се качват на колите, с цел да отидат до такава степен ", добави тя.
През последните четири седмици на полуострова е имало над 40 000 земни труса, внезапен скок спрямо вариращите сред 1000 и 3000 земни труса, регистрирани всяка година след 2014 година

За разлика от изригването през 2010 година на вулкана Ейяфятлайокутъл, който спря близо 900 000 полета и принуди стотици исландци да изоставен домовете си, това изригване не се чака да изхвърли доста пепел и пушек в атмосферата, съобщи ИМС.

Разположена сред Евразийската и Северноамериканската тектонска плоча, които са едни от най-големите на планетата, Исландия е сеизмично и вулканично огнище, защото двете плочи се движат в противоположни направления.
Причина за изригването е магма, която си е проправяла път към повърхността през последните седмици и по този начин е провокирала земетресенията.

Броят на трусовете беше намалял през последните дни, което обаче накара водещи геолози да кажат, че е по-малко евентуално да има изригване.
Международното летище на Рейкявик Кефлавик не беше затворено след изригването, само че всяка самолетна компания трябваше сама да реши дали желае да лети или не, съобщи ИМС.
Спешно беше изпратен хеликоптер с теоретичен личен състав, с цел да следи изригването, добави тя.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР